Vad är en bitcoin?

Av | april 11, 2022

Bitcoin. Denna ständigt omtalade valuta. Ända sedan dess lansering 2009 har den stigit i popularitet över precis hela världen. Från att ha inte ens varit värd en amerikansk dollar, har den kommit att handlas för så mycket som 60 000 USD

• Vad är en bitcoin? 

• Vad gör bitcoin unikt?

• Varför har bitcoin kommit att bli så pass populärt? 

Vad är en bitcoin? 

Bitcoin är världens första decentraliserade digitala valuta. Det är inte vanlig fiat valuta existerar i fysisk form, såsom svenska kronan (SEK) eller amerikanska dollarn (USD). Istället är det en helt virtuell valuta som saknar auktoritet. Det finns alltså ingen enskild individ eller organisation som styr utbudet på bitcoin. Istället är den helt decentraliserad och styrs av så kallad blockchain-teknik (på svenska blockkedjeteknik). 

Blockchain är en teknologi som fungerar med hjälpa av kryptografi och matematik. Det gör bitcoin säkert att använda. Till skillnad från dagens finansiella system, vilket innehåller brister som människan har gjort. 

Blockchain

Förenklat sagt fungerar blockchain som bitcoins helt egna bokföringssystem. Blockchain är byggt kring ett nätverk av en massa datorer, utspridda över hela världen. Genom bitcoins egna mjukvara kommunicerar alla dessa datorer med varandra. Systemet gör det möjligt för oss bitcoin-ägare att kunna skicka bitcoins mellan varandra. 

När en överföring sker från en bitcoin-ägare till en annan, placeras detta i ett så kallat block. Det är dessa block som skapar de så kallad blockkedjan. Ju fler block som skapas, desto svårare blir det att kunna ta bort eller helt förändra ett block. Detta gör hela blockkedje systemet svårt att hacka och därmed säkert. 

Bitcoin-nätverket

Bitcoin är som känt decentraliserat. Det betyder att ingen enskild person eller institut har kontroll över bitcoin och dess utbud. Istället bygger bitcoin och dess styre på ett nätverk, där alla användare tillsammans bestämmer över reglerna kring bitcoin. 

Dessutom är detta nätverk helt transparent för vem som helst. All historik kring gamla transaktioner går att se och verifiera. Det gör bitcoin-nätverket till ett av, och kanske det mest transparenta nätverken som någonsin funnits. 

Vem är skaparen bakom bitcoin?

Det är egentligen ingen som vet vem eller vilka som ligger bakom skapandet av bitcoin. Personen eller personerna bakom bitcoin går under alias “Satoshi Nakamoto”. Personen har aldrig identifierats och kanske för alltid blir anonym. 

Detta mysterium har fått stor uppmärksamhet i media. Till och med så mycket att enligt The Guardian ska en staty av Satoshi Nakamoto ha gjorts i Budapest. Det finns till och bevis som pekar mot att Satoshi Nakamoto idag ska äga 980 000 bitcoin. Det gör Satoshi Nakamoto till en av de 50 rikaste i världen. 

Egenskaper bitcoin

Vad gör bitcoin unikt? Vilka är bitcoins egenskaper? hur funkar bitcoin?

Bitcoin har många unika egenskaper och påminner lite om guld. 

• Värdebevarare

• Begränsat utbud 

• Begränsad mängd på jorden

Man beräknar att det totalt kommer att finnas ungefär 21 miljoner bitcoins. Det begränsade utbudet gör bitcoin till en utmärkt värdebevarare, eftersom det aldrig någonsin kommer att kunna skapas flera bitcoins än 21 miljoner. 

Idag finns det ca 18.9 miljoner bitcoins. Det betyder att 2.1 miljoner fortfarande finns att brytas (eller “minas”). Bitcoin mining är vad som ligger bakom att nya bitcoin skapas. Begreppet syftar till att utvinna bitcoins. En person som ägnar sig åt denna process kallas för bitcoin miners. 

Bitcoin Sverige

I Sverige är bitcoin helt lagligt att köpa och sälja. Dock är det inte klassat som en vanlig valuta. Därför måste du betala skatt när du säljer bitcoin. Besök https://cryptorunner.com/sv/bitcoin/ om du vill lära dig mer om bitcoin och hur det beskattas i Sverige. 

Bitcoin är lagligt i majoriteten länder runtom i världen. Dock finns det ett fåtal länder där bitcoin inte är lagligt att handlas. Exempelvis Kina och Egypten. Dessa länders stater ser bitcoin som ett hot mot dagens finansiella system. De har därmed valt att helt bannlysa bitcoin från att kunna användas av dess medborgare. 

Varför ses bitcoin vara en god investering? 

I och med bitcoins revolutionerande teknik, unika egenskaper och dess decentraliserade karaktär, har det kommit att bli en populär investering inom privatekonomi. Allt fler ser bitcoin som en hedge mot inflation. Det vill säga ett skydd mot inflation och en allt mer opålitlig fiat valuta. 

Ingen vet vart bitcoins slutgilitiga kurs bör hamna. En saker är dock säker. För varje år som går får allt fler upp ögonen för bitcoin, varpå mer personer bestämmer sig för att investera i det. I och med det låga utbudet, samt den höga efterfrågan finns det potential för bitcoin att kunna växa ännu mer än vad det är värt idag. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *