Fakta

fakta bitcoin

Bitcoin är en välkänd och populär kryptovaluta. Bitcoin kursen har under de senaste året ökat otroligt mycket.

Om du vill börja handla med Bitcoins, så kommer du att behöva en så kallad Bitcoinadress.

Det är sedan adressen till din plånbok som innehar dina bitcoins.

Det officiella teamet för bitcoin har en instruktionsvideo som du hittar här nedan.

När du sedan har din Bitcoin plånbok så kan du börja handla valutan. Om du sedan vill köpa eller handla något, eller betala någon med bitcoins, så får du en unik adress som enbart kan användas en gång. Sedan får du även nästa gånng du vill handla en ny adress.

bitcoin fakta

Du kan även inneha delar av bitcoins, så kallade bits. På 1 BTC, går det 1,000.000 bits.

I valutan finns det en teknik som förhindrar att användare kan bruka sina BTC på olika platser samtidigt. Detta brukas kallas för dubbelspendering, och är tillåts ej, samtidigt som blockkedjan finns till för att upptäcka sådana här fall. Om det skulle upptäckas så är det enbart en av dessa som kommer att kunnas accepteras, och aldrig bägge.

Om du vill handla BTC så hittar du ett antal olika marknader för detta.

Exempevis så har Bitcoin.org sammanställt en lista med kryptovaluta börser där du kan införskaffa dina BTC i olika valutor.

https://bitcoin.org/en/exchanges

I Sverige hittar du ett bolag som heter BTCX som har varit aktiva sedan 2012. Du kan även hos BTCX registrera ett konto för att köpa dina bitcoins.

https://bt.cx/sv/kopa-bitcoin/

bitcoin fakta

Om du vill spekulerar på bitcoin kursens upp och nergångar, så finns det så kallade börshandlade certifikat för att köpa samt sälja. En populär mäklare är Avanza som erbjuder följande instrument:
https://www.avanza.se/bitcoin-xbt